HUNDEMASSAGE OG AKUPRESSUR


Hundens skelet og muskulatur ligner meget vi menneskers. Derfor har hunde godt af massage af de samme grunde som mennesker. Massagen løsner op i spændte og forkortede muskler, ligesom ømhed og mælkesyre masseres ud af musklerne, fordi blodcirkulationen øges. Når muskulaturen på hundene vedligeholdes mindskes risikoen for akut opståede skader i bevægeapparatet. Musklerne holdes smidige og kan fordele belastningen ved bevægelse. Hunde bruger sig meget uanset om det er en lang gåtur, sport eller fx jagt. Den løber stærkt, drejer, bremser, springer måske op på/over noget, og en eller flere muskler bliver skævt belastet og giver ømhed. Denne ømhed får hunden til at aflaste den overanstrengte side med yderligere skæv belastning til følge. Alt dette kan massagen afhjælpe og forebygge.

 

Ændret adfærd kan også skyldes smerter. Det kan fx være tristhed, vægring mod visse udfoldelser, at hunden trækker sig fra leg og social omgang med andre. Massagen kan afhjælpe smerterne og den opståede anderledes adfærd. Stressede hunde kan også have stor gavn af massage, da behandlingen påvirker bl.a nervesystemet, hvor blodkar udvides og giver naturlig afslapning. Det kan bidrage til at reducere stress og nervøsitet.

 

Ældre hunde får, som mennesker, også problemer med gigt og nedsat bevægelighed i led. Massagen vil kunne give øget velvære og livskvalitet for de dejlige gamle hunde. Det har de fortjent efter et langt godt liv. Øvelser til genoptræning vil også kunne bruges til at bygge muskler op i de svækkede områder, og øge bevægeligheden i stive led.

 

Akupressur er særdeles virksomt mod smerter og stress, og giver afslapning hos hunden. Akupressur er som akupunktur, bare uden nålene. Her bruger jeg mine fingre, eller evt laser.

 

Husk, at jeg ikke er et alternativ til dyrlægen, men et supplement.

 

 

HVORDAN FOREGÅR EN MASSAGE?

 

Jeg behandler hunden hos dig, for der er den mest tryg og vil nemmest kunne falde til ro med at blive masseret. Første gang starter jeg med at hilse på jer begge, og skabe en rolig atmosfære, så hunden bliver tryg ved mig og ved at jeg rører ved den. Nogle hunde er hurtigt tillidsfulde, andre tager lidt tid. Derfor er det vigtigt at du selv er tilstede og omkring hunden. I nogle tilfælde lader det sig ikke gøre at udføre en fuld massage første gang, og det er vigtigt at jeg respekterer hundens grænser, behandlingen skal altid foregå på hundens præmisser og bliver mest effektiv når den kan slappe af.

Før selve massagen, skal jeg se hunden i bevægelse. Her kan jeg observere om hunden fx aflaster bestemte kropsdele, og måske videofilmer jeg undervejs for at kunne studere bevægelsesmønstret mere. Det hjælper mig til at se hvor hundens evt problemer ligger.

Selve massagen foregår enten på et bord, hvis hunden kan affinde sig med det, ellers på gulvet.

Under massagen bruger jeg også akupressurtryk. Ved behov kan massagen suppleres med laserterapi, som er en helt smertefri behandling, men meget effektiv.

Første gang skal du regne med at behandlingen tager 1-1,5 time alt efter hundens størrelse og håndteringsvillighed.

Efter en fuld massage skal hunden helst have ro i mindst 24 timer, dvs kun små rolige gåture. Ingen vilde lege, meget hurtigt løb, helst ingen gang på trapper eller spring op på og ned fra noget. Dette skyldes at bindevæv og sener er helt løsnet, og skal have tid til at samle sig igen, for at hunden ikke skal pådrage sig en skade. Hunden vil ofte være mere træt og tørstig end ellers.

Efter behandlingen er det vigtigt at du er opmærksom på hunden, hvad du ser af evt forandringer i det hele taget, omkring hunden. Træthed, tørst, humør, bevægelse osv. Disse oplysninger kan jeg bruge i et evt videre forløb.